SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
Älypuhelimen erinomaisuus
April 2nd, 2014 by Roger

Puhelin oli aikoinaan kommunikaatioväline. Sillä saattoi puhua ihmisten kanssa, ja senkin vain tietystä paikasta, johon lankapuhelin oli kytketty. Kun kännykät tulivat yleiseen käyttöön, tuskin kukaan ymmärsi millaista vallankumousta edusti Nokian kansanmalleissa ollut matopeli: sen voisikin julistaa kaikkein aikojen parhaaksi kännykkäpeliksi, sillä on kai melkoinen saavutus että muutaman hassun pikselin mustavalkoisella ruudulla pelattavaksi sopivasta pelistä sai niinkin koukuttavan.

Matopelistä alkanut kehitys on johtanut siihen, että nykyaikaiset älypuhelimet haastavat jo konsolit ja ns. oikeat tietokoneet pelialustana. Erilaisia hyvinkin kehittyneitä pelejä voi pelata ainakin tablettitietokoneen ruudulla, mutta jo puhelimeen saa pelejä joiden grafiikka esimerkiksi vetää vertoja parin vuoden takaisille konsoli- ja PC-peleille. Monia vanhoja PC-pelejä on julkaistu mobiililaitteille, ja uusistakin peleistä tehdään usein mobiiliversio, mutta yhä enemmän pelejä tehdään vain kännyköille ja tableteille. Suomalaiset pelitalot kuten Rovio ja Supercell ovat menestyneet kännykkäpelien suunnittelijoina, kun edellinen sukupolvi teki ensin tietokone-, sitten konsolipelejä.

Puhelimella voi tehdä melkein kaikkea mitä tietokoneellakin, ainoastaan kirjoittamiseen se on hiukan huono: jos haluaa kokonaan luopua tietokoneestaan, tablettitietokoneeseen voi liittää ulkoisen näppäimistön. Monet valmistajat tekevät nykyään pieniä tabletteja, jotka jäävät älypuhelimen ja tablettitietokoneen väliin, ja tällaisen kytkemällä näppiksen voi jos sanoa että puhelin on tietokone. Vanhoihin kämmentietokoneisiin, joita valmisti erityisesti Palm niminen yhtiö, kuului ohjelma joka muunsi ruudulle digikynällä piirrellyt harakanvarpaat tekstiksi. Sen pystyi sitten säästämään normaaliksi tekstitiedostoksi, mutta kumma kyllä, se teknologia on sen verran vaativaa, etteivät ilmaissovellusten tekijät ole onnistuneet toistamaan sitä. Maksullisia ohjelmia jotka perustuvat Palm-yhtiön patentteihin saa älypuhelimeen, joka tekee siitä näppärän muistilehtiön tällä tavalla. Puhelimelle saa myös skanneriohjelmia, jotka tulkitsevat valokuvat – niistä lisää alla – sivusta tekstiä tekstitiedostoiksi, joka sekin tekee puhelimesta hyödyllisen toimistotyökalun.

Valokuvauksen alalla puhelimet ovat myös olleet melkoinen mullistus. Nykyisin parhaat puhelinkamerat ovat ainakin yhtä hyviä kuin parhaat kompaktikamerat, vain järjestelmäkamerat ylläpitävät ylivoimaansa. Kuvien jakaminen suoraan nettiin on muuttanut valokuvauksen luonnetta, esimerkiksi lehteen saattaa hyvin päättyä montakin kamerakännykkäkuvaa julkkiksesta päissään tai junaonnettomuudesta, ja kännykkäkameroiden kaikkialle leviäminen onkin yksityisyyden suojan kannalta ongelmallista.


»  Substance:WordPress   »  Style:Ahren Ahimsa